Liiketoiminnan ulkoistaminen Espanjaan

Yrityksesi toimintojen ulkoistaminen Espanjaan on usein hankala ja aikaa vievä prosessi, jonka sijasta kannattaa punnita vaihtoehdot ennen kuin lähdet itse perustamaan yritystä Espanjaan.

Suomalaisen yritysten toiminnan laajentaminen Espanjaan tarkoittaa usein merkittäviä kustannussäästöjä. Prosessi on kuitenkin työläs ja kannattaa harkita tarkkaan kannattaako sen toteuttamiseen lähteä itse. Jos harkitset ulkoistamisen toteuttamista itse, siihen kannattaa varata aikaa vähintään 12 kuukautta. Esimerkiksi Reaktille oikeanlaisen toimiston löytäminen kesti yli puoli vuotta ja tilan remontointi sekä sähkö- ja nettiyhteyksien toimintaan saaminen toiset puoli vuotta. Tämän jälkeen kului vielä useita kuukausia ennen kuin asiat alkoivat toimimaan sillä tasolla jota asiakaspalvelukeskukselta vaaditaan. Jouduimme useaan otteeseen ongelmiin nettiyhteyksien kanssa, ennen kuin saimme ne toimimaan. Samoin sähköyhteyksien saaminen toimintaan oli Endesan (valtion sähkölaitos) kanssa melkoinen koettelemus, jonka aiheuttamien ongelmien kanssa saimme taistella pitkään. Näiden lisäksi myös ilmastointilaitteita jouduttiin huoltamaan ja korjaamaan aluksi useamman kerran, vaikka laitteet olivat uusia. Onneksi olimme varautuneet vastoinkäymisiin joita tällaisessa prosessi voi tulla vastaan.

Tämä on hyvä esimerkki niille, jotka ovat harkinneet Espanjaan laajentamista. Kannattaa ainakin aloittaa ulkoistamiseen erikoistuneen kumppanin avulla ja miettiä yrityksen perustamista ja toimitiloja Espanjaan vasta kun liiketoiminnot on jo siirretty ja toiminta riittävän suurta.

Yrityksen toimintojen ulkoistamisen hyödyt voivat helposti siirtyä pitkälle tulevaisuuteen jos ulkoistamista lähdetään tekemään uuteen maahan alusta saakka, sillä yllättäviä kustannuksia syntyy matkan varrella väistämättä.

Markus Suonpää, Reakt Direct S.L.


Jos olet ulkoistamassa vain tiettyjä toimintoja eikä kyse ole esimerkiksi sadoista henkilöistä, niin ulkoistaminen kannattaa tehdä aluksi kumppanin avulla. Esimerkiksi Reaktin kumppanina sinun ei tarvitse käydä edellä mainittua prosessia läpi, vaan riittää että varaat prosessiin noin kuukauden aikaa rekrytointeja ja järjestelmien muutostöitä ajatellen.

Ulkoistuksen vaihteet

Olemme listanneet alle vaiheita, jotka ovat käytännössä välttämättömiä kun mietit ulkoistamista kumppanin avulla.

Kuva 1. Suunnittelusta palvelun aloitukseen kannattaa varata noin 1kk aikaa

Ulkoistamisen koko voi vaikuttaa siihen kuinka nopeasti esimerkiksi järjestelmät saadaan toimintaan. Jos ulkoistaminen ei ole yrityksellesi tuttua, niin kannattaa varata aikaa siihen, että mahdolliset integraatiot Suomen olemassa olevien järjestelmiesi välillä saadaan tehtyä. Käytännössä voit kuitenkin luottaa siihen, että Espanjan päässä meillä on infra valmiina. Asiakkaan vastuulle jäävät ainoastaan omaa tekniikkaa koskevien laitteiden toimitukset, jotka sitten kytketään Reaktin olemassa oleviin palvelimiin.

Tietoturva

Meillä on sekä Suomessa että Espanjassa käytössä tunnetut tietoliikennepalveluihin erikoistuneet IT-yritykset, joille suomalaisten yritysten tekniikka on tuttua. Lisäksi tietoturvaan liittyvät asiat otetaan huomioon hyvin ja noudatamme lisäksi EU:n GDPR -tietosuoja periaatteita.

Yhteenveto

Jokaisella liiketoiminnalla on erilainen kokonaisuus, joka pitää rakentaa ulkoistamista ajatellen ennen liiketoiminnan siirtämistä ulkomaille. Osalle kumppaneistamme siirto on ollut mahdollista muutamissa viikoissa, kun osalla sama prosessi on voinut kestää 4-6 vkoa. Monesti aikaa säätyy eniten jos yritys on toiminut ulkomailla jo entuudestaan. Tällöin sisäiset järjestelmiä koskevat työt on usein rakennettu valmiiksi ja siirto on voitu toteuttaa nopeasti.

Kiinnostuitko? Ota yhteyttä, niin teemme yrityksellesi sopivan ulkoistusta koskevan suunnitelman ilman kustannuksia.

Tilaa uutiskirje

Haluatko lisätietoa ajankohtaisista asioistamme? Liity uutiskirjeemme tilaajaksi.

Ajankohtaista